Mikor és hogyan használjunk vegyi dűbelt?

A hagyományos feszítődűbelek és beütőhorgonyok teljes értékű, hatékony helyettesítőjeként alkalmazható vegyi dűbellel rendkívül tartós, nagy teherbírású kötés hozható létre. Tudja, hogy mikor használható vegyi dűbel a hagyományos változatok helyett? Összeállítottuk az azzal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók áttekintését, hogy mikor melyik dűbelt érdemes használni – az alkalmazás részletes leírásával.

A hagyományos dűbelekkel ellentétben a vegyi dűbelek rendkívül erősek, nem okoznak feszítőnyomást, és gyorsan alkalmazhatók. A hagyományos dűbelek gyakran nem rögzülnek szilárdan, mozognak, sőt ki is szakadhatnak az anyagból. A vegyi dűbelek a szélekhez közelebb és kisebb osztásközzel is alkalmazhatók. Hagyományos dűbel használata esetén mindig az adott aljzatanyagnak megfelelő speciális típusra van szükség. Vegyi dűbel használata esetén azonban ilyesmivel nem kell foglalkozni. A vegyi dűbel bármilyen fajta aljzatban használható önmagában vagy szitahüvellyel. A vegyi dűbel kiválasztásakor elsősorban a bel- vagy kültéri elhelyezést, a vízterhelést és nem utolsósorban a tervezett mechanikai terhelést kell figyelembe venni.

 • Tévétartók
 • Bútorok és szaniterberendezés
 • Lábazatok, kisebb oszlopok, korlátok
 • Lépcsők
 • Árnyékolók, előtetők
 • Polcok, konzolok
 • Falra szerelt sporteszközök

Milyen vegyi dűbelt válasszunk?

Beltéri alkalmazáshoz sztirolmentes termékeket válasszon, mert a sztirolnak jellegzetes, erős szaga van. Ezért jobban megfelel a POLIÉSZTER SF vegyi dűbel. Kültéren alkalmazható a szilárdság és a minőség megőrzése mellett költséghatékony kötést biztosító POLIÉSZTER S vegyi dűbel. Ha rendkívüli rögzítési szilárdság szükséges, illetve tartós nedvesség- és vízterheléssel kell számolni, akkor a VINILÉSZTER SF vegyi dűbelt válassza. Ez elöntött furatban is alkalmazható. Télen vagy fagyasztási térben történő kötésekhez az ARCTIC vegyi dűbelt javasoljuk. Ezzel akár -20 °C-ig dolgozhatunk.

VINILÉSZTER SFPOLIÉSZTER SFPOLIÉSZTER SARCTIC SF
Alkalmazási hőmérséklet (°C)-10°C až +40°C-5°C až +35°C-5°C až +35°C-20°C až +20°C
Beltéri alkalmazásIGENIGENNEMIGEN
Kültéri alkalmazásIGENIGENIGENIGEN
⌀ Menetes rudakM8 – M30M8 – M24M8 – M24M8 – M30
⌀ Merevítő rudakM8 – M32M8 – M32
Sztirol tartalomNEMNEMIGENNEM
Felhasználás repedt betonbanIGENIGENIGENIGEN
Felhasználás repedt betonbanIGENNEMNEMIGEN
Alkalmazás elöntött furatbanIGENIGENNEMIGEN
Szilárdság++++++++++

Valamennyi vegyi dűbel alkalmazható üreges és tömör anyagban is, csak az eljárás különbözik. Az alkalmazás lépései egyszerűek, nem igényelnek sem szakmai felkészültséget, sem speciális felszerelést. Különös figyelmet kell fordítani a por és a laza részecskék gondos eltávolítására a furatból. A kötés kialakításához szükséges szerelési paraméterek és adatok megtalálhatók a technikai adatlapokon. Nagyobb igénybevételt jelentő alkalmazások esetén statikai szakvéleményt kell kikérni, és érdemes szakemberre bízni a tervezést.

Fontos betartani a minimális tengelytávolságot, hogy az építőanyag ne sérüljön. Ugyanilyen fontos a szélektől való minimális távolság. A kötés módját és a dűbel típusát mindig a tartóanyag szilárdsága és a rendszerre ható majdani erő típusa alapján kell kiválasztani.

A kötés módjának szempontjából megkülönböztetünk feszítőnyomással történő, illetve feszítőrendszer nélküli kötést. Az előbbi esetben a rögzítést mechanikus feszítőerő biztosítja a furatban, ami nagy szilárdságú aljzatot igényel. Ezzel szemben a feszítőrendszer nélküli megoldás vinilészter- vagy poliészter-alapú műgyantát alkalmaz (DEBBEX vegyi dűbelek), a kötés pedig kémiai úton, a dűbel két komponensének összekeverésével történik. Ennek köszönhetően nem alakulnak ki további feszültségek az aljzatban, így csökkenthető a dűbelek tengelytávolsága és a szélektől való távolságuk.

Vegyi dűbel alkalmazása üreges anyagban

 1. lépés – Fúrja ki a megfelelő számú furatot.
 2. lépés – Portalanítsa a furatokat kifújópumpával.
 3. lépésTisztítsa meg a furatok belsejét kefével, hogy a laza por leváljon a felületről, és ismét portalanítsa őket kifújópumpával.
 4. lépés – Helyezzen szitahüvelyt a furatokba. Szabványos csavarméret (M6–M14) esetén műanyag szitahüvelyt használjon. Nem szabványos furatméret esetén megfelelő hosszúságúra vágott fém szitahüvelyt használjon. Ne felejtse el a fogóval lezárni a szitahüvely végét, hogy a vegyi dűbel ne folyjon bele az aljzat üregeibe.
 5. lépés – Helyezze a vegyi dűbelt a kinyomópisztolyba, és nyomjon ki kb. 10 cm hosszú csíkot (ne a furatba), amíg az anyag színe egyenletes nem lesz.
 6. lépés – Töltse ki vegyi dűbellel a furatot. A legmélyebb ponttól indulva, fokozatosan haladjon kifelé.
 7. lépés – Csavarja be a masszába a rögzítőszárat.
 8. lépés – A teljes terhelés előtt várja meg a dűbel kikeményedését. A kikeményedési idő pontos értékei fel vannak tüntetve a vegyi dűbel csomagolásán és a technikai adatlapokon.

Vegyi dűbel alkalmazása tömör anyagban

 1. lépés – Fúrja ki a megfelelő számú furatot.
 2. lépés – Portalanítsa a furatokat kifújópumpával.
 3. lépésTisztítsa meg a furatok belsejét kefével, hogy a laza por leváljon a felületről.
 4. lépés – Ismét portalanítsa a furatokat kifújópumpával. Még egyszer tisztítsa meg a furatok belsejét kefével, hogy a laza por leváljon a felületről. Újból portalanítsa a furatokat kifújópumpával.
 5. lépés – Helyezze a vegyi dűbelt a kinyomópisztolyba, és nyomjon ki kb. 10 cm hosszú csíkot (ne a furatba), amíg az anyag színe egyenletes nem lesz.
 6. lépés – Nyomjon vegyi dűbelt a furat aljába, körülbelül a harmadáig-feléig töltse furatot. A legmélyebb ponttól indulva, fokozatosan haladjon kifelé.
 7. lépés – Csavarja be a masszába a rögzítőszárat.
 8. lépés – A teljes terhelés előtt várja meg, amíg a dűbel kikeményedik. A kikeményedési idő pontos értékei fel vannak tüntetve a vegyi dűbel csomagolásán és a technikai adatlapokon.

Tanácsra van szüksége a vegyi dűbel kiválasztásához vagy alkalmazásához? Forduljon hozzánk online vagy telefonon. Állunk rendelkezésére!

Vegyi dübel Kalkuláció