Csináld magad fürdőszoba felújítás? A Den Braven segítségével 7 egyszerű lépésben megteheti!

A barkács fürdőszoba átalakítás ijesztő projektnek tűnhet, de egy kis előkészítéssel és átgondolt megközelítéssel még az átlagos barkácsoló is nagyszerű eredményeket érhet el. Hogyan lehet olcsón felújítani egy fürdőszobát? Mennyi ideig tart egy fürdőszoba felújítás és mennyibe kerül? Lássuk lépésről lépésre!

1. Ne becsüld alá a felkészülést

A jó felkészülés az első lépés a sikerhez, és nem szabad alábecsülni. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian eljutottunk odáig, hogy lelkileg kitéptük a hajunkat, és feltettük magunknak a kérdést, hogy megéri-e egy kis időt spórolni a szervezésre és a takarításra, mielőtt maga az esemény.
Kezdjük tehát azzal, hogy amennyire csak lehetséges, kitakarítjuk a fürdőszobát. A fürdőszoba felújítása előtt meg kell szabadulni a régi fürdőszobai csempéktől és padlóburkolatoktól, és gondosan le kell kaparni az eredeti fényezést. Ha továbbra is ragasztódarabok maradtak a padlón és a falakon, vagy a felület inkoherens, meg kell tisztítani a tömör részig. Ezután kisebb javításokat végezhet, kisimíthatja a repedéseket és megszabadulhat a lyukaktól.

2. Ne spóroljon a behatoláson

A felület gondos behatolása nem csak a fürdőszobafelújításnál fontos. Biztosítja kohézióját és egységesíti a teljes felület nedvszívó képességét.

A Mélyalapozó NANO ideális egy ilyen feladathoz, amely betonon, téglán, régi vakolaton és gipszkartonon alkalmazva kiváló eredményeket ér el. Hengerrel vagy ecsettel vigye fel a behatolást a padlóra és a falakra legalább két rétegben, keresztben felhordva. Minden rétegnek legalább 3 órán át száradnia kell, de ez függ a környezet hőmérsékletétől és páratartalmától. A fürdőszobában jó szellőzést vagy elárasztást javasolunk. Ha két réteg nem elég, és a felület még mindig nagyon nedvszívó, akkor újabb réteget viszünk fel. Egy egyszerű teszttel ellenőrizheti az aljzat nedvszívó képességét. Öntsön egy kanál vizet az aljzatra a szoba különböző helyein, és figyelje meg, mennyi idő alatt szívódik be az aljzatba. Legalább 15 percig vagy tovább a felületen kell maradnia, mielőtt felszívódik.

3. Fürdőszoba felújítás során falak előkészítése

Emlékszel a 2. lépésre, és dühösen behatol a fürdőszoba falaiba? Nagy! Mostantól a falazat gyöngyös simítóragasztóval szintezhető, és így varratmentes felületet érhet el a vízszigetelés felviteléhez. Találd ki, mi jön a ragasztó megnyúlása után? A penetráció sosem elég, ezért a vízszigetelés felhordása előtt ismét két rétegben, keresztes módszerrel hordjuk fel.

4. A padló szintezése

Van száraz behatolásod? Nagy! A fürdőszoba felújításának következő lépése a vízszigetelés, majd a csempék lerakása előtt a padló kiegyenlítése. Még ebben az esetben is lehet egyszerű megoldáshoz nyúlni, amivel időt és sok idegszálat takarít meg. Cement önterülő simítóval simítsa ki a 2-30 mm közötti egyenetlenségeket. Ezt követően mindössze 2 nap alatt (az aljzat páratartalmától függően) felviheti a fürdőszobába a vízszigetelést. A kiegyenlítés tökéletes érése után ne felejtse el újra impregnálni a padlót.

TIPP: Ha az aljzaton repedések vannak, akkor BETON FIX kell alkalmazni.

5. A fürdőszoba vízszigetelése elengedhetetlen

A modern anyagoknak köszönhetően a fürdőszoba vízszigetelése az egyik egyszerűbb lépés a mi kis listánkon. A fürdőszoba felújításakor hengerrel vagy ecsettel vigye fel a vízszigetelő simitó teljes felületére. Az első rétegben vízszigetelő csíkokat helyezünk a padló és a fal minden sarkára és illesztésére. Teljes száradás után (kb. 12-24 óra) folytassa a további rétegek felhordását. Normál fürdőszobai használatra 2 réteg teljesen elegendő.

6. A fürdőszobában csempézni és burkolni fogunk

Miután az utolsó réteg vízszigetelés is tökéletesen megszáradt, áttérhetünk a fürdőszobánk felújításának következő lépésére – a fürdőszobai csempe és a térburkolat. Most már nem hatol be, és MS polimert vagy cementragasztót választ a burkoláshoz. Válassza ki a cementcsemperagasztó típusát a csempe méretének megfelelően. A modern nagy formátumú csempe más tapadási tulajdonságokat igényel, mint a kis mozaikok. Mindenképpen legalább C2T ragasztót ajánlunk, ami csökkentett csúszással, vagy magasabb minőséget a csempe méretétől függően.

Javasoljuk, hogy gondosan tartsa be a ragasztó megkeményedéséhez szükséges időt. Kár lenne egy vadonatúj padlót még a vége előtt tönkretenni azzal, hogy idő előtt rásétálunk

7. Párosítás fürdőszoba felújítás során

A párosítás tulajdonképpen csak hab a tortán, amitől néhány napos kemény munka után igazán boldog leszel. Egy simítóval vagy gumis spatulával terítse el a fugát, és dolgozza be az egyes fugákba. Egyszerűen távolítsa el a felesleges habarcsot, és hagyja, hogy minden teljesen megkeményedjen.

TIPP: A sötétebb habarcs jobban néz ki, és nem látszik rajta annyi szennyeződés.

Töltse ki a padló és a falak közötti sarkokat és hézagokat egészségügyi szilikonnal. Ezekhez a feszített kötésekhez a flexibilis anyag sokkal alkalmasabb, mint a klasszikus fugakeverék, amely az ilyen igénybevett területeken egy idő után megreped és összeomlik.

Mennyi ideig tart egy fürdőszoba felújítás?

Ha figyelmesen elolvasta az utasításainkat, és észrevette az egyes lépések közötti szükséges technológiai szüneteket, akkor egyértelmű az Ön számára, hogy ezt egy hétvégén biztosan nem fogja tudni megtenni. Érdemes legalább egy hetet szánni a fürdőszoba felújításra, és figyelembe venni, hogy nem kell mindig mindennek a tervek szerint mennie.

Mennyibe kerül egy fürdőszoba felújítás?

Jó, ha előre van elképzelésed arról, hogy milyen anyagokra lesz szükséged és milyen mennyiségben, és nagyjából mindent kiszámolsz. A fürdőszobák árai nagyban változnak a méretüktől és a felhasznált anyagoktól függően. Csak Ön tudja megválaszolni, mennyibe kerül egy fürdőszoba felújítás. A csempe ára önmagában 10 000 forint lehet négyzetméterenként, de 100 000 a dizájnos fürdőszobai csempe ára is. Míg az alapul szolgáló anyagok és készítmények ára mindig nagyjából egyforma lesz, pontosan a térburkoló és a szaniteráru ára különbözik többszörösen. Általánosságban elmondható, hogy egy olcsó, barkácsolt fürdőszobafelújítás 1 millió 500 000 forintba belefér.

Amint látja, a fürdőszoba felújítása valójában nem olyan nehéz feladat, hogy ne tudna megbirkózni vele. Csak a szakértelem, a munka iránti lelkesedés, a minőségi anyagok és a bevált eljárások megfelelő keverékére van szüksége. Éppen ellenkezőleg, a kreativitás jól jön a fürdőszoba csempe és egyéb felszerelések, például szekrények, csapok, zuhanykabinok és egyebek kiválasztásakor. Ha a Den Braven mellett dönt, semmi sem áll álmai fürdőszobája útjában!

Galéria